Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Assalamualaikum semua.
Lately ramai yang update status batuk, sakit tekak, selesama & demam di Facebook.Rasanya sekarang ni musim kot kan.Ramai juga orang sekeliling yang mengalami masalah yang sama.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

So hari ni saya nak share Tips Mudah Untuk Melegakan Sakit Tekak & Batuk

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang dijual di farmasi adalah :

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

1) Kumur Dengan Air Garam 

Caranya:
Campurkan sesudu garam dengan segelas air dan kumur air garam tersebut. Cara ni dapat melegakan gatal-gatal pada tekak.
Biasanya bila datang tanda-tanda nak batuk ataupun sakit tekak,saya akan kumur air garam.Saya akan campur garam dalam air suam,then kumur.Alhamdulillah kurang ckit rasa perit kat tekak kita tu.
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

2) Asam Jawa 

Caranya:
Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum jus asam jawa tersebut. Asam jawa ni elok untuk menyejukkan tekak.
Petua ni saya jarang cuba sebab xberapa minat sangat minum air asam.If sakit dah teruk sangat baru saya buat air asam ni.hihi
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

3) Air limau + Madu 

Caranya:
Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

4) Jus Timun 

Caranya:
Kisarkan timun dan minum jusnya. Kalau malas nak kisar, kupas je kulit timun tu dan makan mentah. Tambah dengan sedikit garam. Timun ni antara kelebihannya adalah dapat melegakan sakit sekak.
Bonus: Boleh hilangkan kedutan di muka.
Kalau malas buat jus,boleh je makan dengan nasi,jadikan sebagai ulam :)

Tapi sekarang saya dah jarang-jarang buat tips kat atas tu sebab dah ada Supplement semulajadi Shaklee.
Alhamdulillah dah setahun tak pernah ambil Panadol. SAY NO TO PANADOL !!

Kenapa ??

Sebab Panadol akan tersimpan dalam badan kita selama 6 bulan sebelum disingkirkan.Cuba bayangkan kalau seminggu kita makan panadol semata-mata sebab nak hilangkan demam.Dah berapa banyak bahan kimia dalam panadol yang tersimpan dalam badan kita?

Cadangan supplement Shaklee untuk anda yang mengalami masalah 
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk
Nak tahu apa lagi kebaikan bagi setiap supplement di atas? Boleh refer link di bawah
1) Vitamin C dan Testimoni
2) CarotoMax dan Testimoni
3) Omega Guard dan Testimoni

Pernah dengar tak yang aiskrim sundae Mc Donald boleh kurangkan sakit tekak?
Saya pernah try,mujarab la juga :)
Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

Dannn yang paling nikmat bila waktu sakit camni adalah dapat makan bubur ayam yang mak kita masak. Betul x?

Tips Mudah Melegakan Sakit Tekak Dan Batuk

P/s: Nak cuba supplement Shaklee ? Tapi xtahu yang mana sesuai dengan masalah anda? Boleh contact saya seperti di sidebar blog :) Konsultasi Terbaik dari saya untuk anda :)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

Copyright © 2015 Reserved to fatinicious